O OVRHAMA CIJELE PLAĆE – HRT4 – U MREŽI PRVOG

O OVRHAMA CIJELE PLAĆE – HRT4 – U MREŽI PRVOG

HRT4, U MREŽI PRVOG, 24.10.2017. – O OVRHAMA CIJELE PLAĆE!
VIJESTI HRT – LINK

U emisiji „U mreži prvog“, 24.10.17. gostovali su naš Goran Aleksić, ministar Bošnjaković i ekonomski analitičar Novotny. Dajemo ovdje kratki prikaz razgovora.
Zasad nemamo konkretno očitovanje Vlade RH o slučaju potencijalnih ovrha cijele plaće. Jedino što znamo jest da ministar nije sklon novoj intervenciji u Ovršni zakon.

Ministar Bošnjaković okolišao je i govorio da ćemo tek vidjeti kako će poslodavci postupati te je dosta vremena potrošio objašnjavajući ispočetka sve ono što o izmjenama Ovršnoga zakona (OZ) već znaju i vrapci na granama. Bitno je da se složio da je istina sve ono što činjenično već danima govori Goran Aleksić, pa je i to neki pomak prema rješenju te nije niti jednom izjavom ustvrdio da činjenice koje je Goran iznio nisu točne – potvrdio je također i retroaktivnu primjenu članka 21. izmjena OZ-a (Narodne novine 73/17). Osim toga, u osobnom razgovoru nakon emisije izjavio je da mu je poznata presuda Ustavnoga suda U-III-1248/2008 kojom se na temelju članka 55. odnosno članka 56. Ustava RH u pročišćenoj varijanti zabranjuje ovrha cijele plaće, jer se time ne garantira zarada dostojna čovjeka.

Ukoliko Vlada RH i Ustavni sud RH ne budu svojim očitovanjima razriješili nastalu situaciju, svakako ćemo predložiti dodatne izmjene Ovršnog zakona kako bi se konkretna problematika riješila novim izmjenama OZ-a, mada smo svjesni da su jako male šanse da se bilo što promijeni, ako ne postoji podrška Vlade RH. Međutim, nama ne preostaje ništa drugo nego da radimo ono što možemo činiti.

Izjave gospodina Novotnya možemo ocijeniti korektnim, nikome nije u interesu da građani budu blokirani, to stanje mora se nadići.

Za kraj – moramo reći da bismo voljeli jednom imati sugovornike koji su u stanju govoriti o rješenjima i problemima konkretno, bez nepotrebne epske naracije.

SNAGA priznaje samo argumente i djela, a pričati epove možemo nakon što se jasno i nedvojbeno zabrani ovrha cijele plaće!

Leave a Reply