­ččą OTP BANKA MORA PLATITI 180.000 KUNA PREPLA─ćENIH I ZATEZNIH KAMATA ZA EURO KREDIT! ­ččą PRAVOMO─ćNA PRESUDA U ┼áIBENIKU ZA EURO KREDIT!

­ččą OTP BANKA MORA PLATITI 180.000 KUNA PREPLA─ćENIH I ZATEZNIH KAMATA ZA EURO KREDIT! ­ččą PRAVOMO─ćNA PRESUDA U ┼áIBENIKU ZA EURO KREDIT!

Zagreb, 25. rujna 2020.
Nastavlja se niz pravomo─çnih presuda za prepla─çene kamate iz euro i kunskih kredita, pa je tako 1. rujna 2020. ┼Żupanijski sud u ┼áibeniku potvrdio pravomo─çnost presude Op─çinskog suda u Makarskoj, Stalne slu┼żbe u Imotskom, kojom je OTP banka osu─Ĺena zbog ugovaranja ni┼ítetnih odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi, pa mora vratiti tu┼żitelju potro┼ía─Źu oko 90.000 kuna prepla─çenih kamata, ┼íto ─çe zajedno sa zateznim kamatama biti oko 180.000 kuna, i jo┼í mora platiti 22.000 kuna sudskih tro┼íkova. Kredit je iznosio 140.000 eura odnosno oko milijun kuna.
Presudu je dobio uspje┼íni splitski odvjetnik Sr─Ĺan Kalebota, poznat po ─Źitavom nizu presuda za sve valute i vrste kredita, na temelju kojih se tu┼żiteljima moraju vratiti prepla─çeni anuiteti, bilo zbog ni┼ítetnog te─Źaja CHF, bilo zbog ni┼ítetnih kamata, bilo zbog nezakonito napla─çenih izlaznih naknada za prijevremenu otplatu kredita.
Ukratko, presudom je utvr─Ĺeno:
– da se radi o jednakom kr┼íenju prava kao i za potro┼ía─Źe u kreditima s valutnom klauzulom CHF
– da meritum kolektivne presude vrijedi i za eure, i za kune, mada ta presuda nije izravno primjenjiva na te kredite, pa se mora provesti dokazni postupak
– da nema zastare potra┼żivanja, jer je tako utvrdio Vrhovni sud RH, po ─Źijem pravnom shva─çanju od 30. sije─Źnja 2020. zastara potra┼żivanja po─Źinje te─çi tek po utvr─Ĺenju ni┼ítetnosti.
Mi nagla┼íavamo kako je odredba o kamatnoj stopi koja se mijenja odlukom banke ni┼ítetna i za pravne osobe, jer se radi o neodredivoj ugovornoj obvezi, koja je ni┼ítetna u skladu s ─Źlancima 269. do 272. Zakona o obveznim odnosima.
Pozivamo stoga sve potro┼ía─Źe i pravne osobe koji su ugovarali kredite s promjenjivom kamatnom stopom prije 2013. godine, u bilo kojoj valuti, da se jave radi potrebnih informacija o tu┼żbama na mail adresu:
franak.tuzbe@gmail.com

Leave a Reply