NAŠ PRIJEDLOG ANTIOVRŠNOG PAKETA

NAŠ PRIJEDLOG ANTIOVRŠNOG PAKETA

 

  • STRANKA SNAGA PRIPREMILA JE MINI ANTIOVRŠNI PAKET ZAKONSKIH IZMJENA OVRŠNOG ZAKONA I ZAKONA O OBVEZNIM ODNOSIMA
  • ANTIOVRŠNI PAKET ZAJEDNIČKI UPUĆUJU U SABORSKU PROCEDURU KLUBOVI ŽIVOG ZIDA I SNAGE, MOSTA I HSSA 

Hrvatski sabor, Zagreb, 23. ožujka 2018. Na konferenciji za novinare Kluba Živog zida i SNAGE predstavljen je mini antiovršni paket izmjena i dopuna Ovršnog zakona i Zakona o obveznim odnosima, koji je pripremila stranka SNAGA. Antiovršni paket izmjena zakona predstavio je zastupnik SNAGE Goran Aleksić, a osim njega govorili su zastupnik Živog zida Branimir Bunjac, zastupnici Mosta Hrvoje Runtić i Miro Bulj te zastupnik HSS-a Željko Lenart.

Aleksić je sažeto predstavio prijedloge izmjena Ovršnoga zakona i Zakona o obveznim odnosima kojima se predlaže:

  1. U Ovršnom zakonu

– povećanje minimuma duga glavnice za ovrhu nekretnine na 50 000,00 kn
– zabranu ovrhe nekretnine zbog dugovanja po kreditu s promjenjivom kamatnom stopom, ako nisu ugovoreni parametri za promjenu kamatne stope
– zabranu ovrhe jedine nekretnine koja nije pod teretom založnoga prava
– ograničenje ovrhe cijeloga primanja, bez obzira na potpisane izjave o zapljenama primanja prije 17. lipnja 2008.

  1. U Zakonu o obveznim odnosima

– ograničenje ukupnih zateznih kamata na veličinu glavnice duga
– promjena redoslijeda naplate dugovanja tako da se najprije naplaćuje glavnica, pa tek potom troškovi i kamate.

Zakoni bi se primijenili na sve ovršne postupke bez obzira kada su i po kojem zakonu pokrenuti, ali bi se primjenjivali od dana stupanja na snagu zakona, što znači da zakoni nisu retroaktivni. Ukoliko bi zakoni bili doneseni, oni bi omogućili da se dugovi građana postupno smanje te bi se omogućilo da se oni konačno i otplate u slučajevima kada se ne radi o dugovima koji su već došli u fazu apsolutne neotplativosti, jer za takve velike dugove svakako su potrebne i dodatne mjere otpisa dugova.

Predstavnici Mosta Hrvoje Runtić i Miro Bulj podsjetili su na njihovu konstantnu borbu za blokirane i ovršene građane, te na  izmjene i dopune Ovršnog zakona iz srpnja 2017. kada je Most predložio sljedeće amandmane:

– da se ovrha na nekretnini ne može pokretati ako se radi o iznosu do 50.000 kn
– da nema ovrhe na nekretnini, ako je vjerovniku plaćen iznos koji odgovara glavnici, bez obzira jesu li te uplate izvršene na račun glavnice, kamata ili drugih troškova
– da svaka strana u postupku plaća svoje troškove
– da se vrati nekadašnji članak 180.a kojim se ovrha obustavlja ako nema namirenja godinu dana
– da zastara po ovršnoj ispravi nastupa u roku od 10 godina od dana njezine pravomoćnosti
– da ovršne radnje koje ovršitelj poduzima ne uzrokuju zastoj ili prekid zastare.

Od izmjena koje su tada uvrštene u Ovršni zakon, jedna od bitnih bila je da se ovršenicima koji ostaju bez krova nad glavom osigurava zamjenski smještaj te ona kojom je iznos zaštićen od ovrhe podignut s 2/3 na 3/4 primanja u slučajevima kada se radi o ispodprosječnim primanjima.

Zatupnik HSS-a Željko Lenart dao je snažnu podršku HSS-a svim nastojanjima da se ovršenim i blokiranim građanima olakša otplata dugovanja.

Zastupnik Branimir Bunjac naglasio je da će Živi zid svaki put podržati povoljna rješenja za građane, i posebice je naglasio pozitivnu ulogu zastupnika Aleksića u procesu borbe za bolji položaj naših građana ugroženih nezakonitim radom banaka te je najavio da će Živi zid tijekom godine predstaviti svoj prijedlog novoga Ovršnog zakona na kojemu radi stručna grupa oformljena unutar stranke.

Zastupnik Aleksić naglasio je na kraju da ne očekuje podršku vladajućih, ali to ne znači da opozicija ne treba i dalje pokušavati riješiti probleme ovršenih i blokiranih građana te da se nada da će možda dio vlasti ipak podržati antiovršni paket.

SNAGA – Stranka narodnog i građanskog aktivizma

Leave a Reply