VUKOVARSKI HEROJ PETAR JANJIĆ TROMBLON NA TEMELJU PRAVOMOĆNE PRESUDE MOŽE OVRŠITI ADDIKO BANKU!

VUKOVARSKI HEROJ PETAR JANJIĆ TROMBLON NA TEMELJU PRAVOMOĆNE PRESUDE MOŽE OVRŠITI ADDIKO BANKU!

ADDIKO BANKA MORA JANJIĆU UPLATITI OKO 40.000 KUNA PREPLAĆENIH I ZATEZNIH KAMATA IZ KREDITA S VALUTNOM KLAUZULOM EURO!
Donesena je još jedna pravomoćna presuda za kredit s valutnom klauzulom EURO, u kojemu je Addiko banka naplaćivala nezakonito ugovorene kamate koje su mijenjane jednostranom odlukom banke.
Tužitelj je bio poznati vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon, koji je tako nakon ratne pobjede doživio i pobjedu u miru protiv financijskog okupatora koji ga je pelješio naplatom nezakonitih kamata.
Addiko banka tako mora uplatiti Janjiću ukupno oko 40.000 kuna preplaćenih i zateznih kamata te platiti 8.600 kuna sudskih troškova za kredit u iznosu od oko 250.000 kuna.
Županijski sud u Osijeku po sutkinji Marijani Žigić potvrdio je 14. rujna 2020. presudu OGS-a u Zagrebu, sutkinje Ines Gutzmirtl Špehar, kojom je ukratko utvrđeno:
1. Da je Addiko banka s tužiteljem Janjićem ugovorila nepoštenu i zbog toga ništetnu kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke.
2. Tužitelj se može pozivati na pravno utvrđenje iz kolektivne presude u slučaju franak, mada se ta presuda direktno ne odnosi na valutnu klauzulu EURO.
3. Prije zaključenja ugovora o kreditu Addiko banka i tužitelj nisu pojedinačno pregovarali o promjenjivoj kamatnoj stopi.
4. Službenik banke nije na valjan i razumljiv način objasnio postupak formiranja kamatne stope.
5. Tužitelj nije raspolagao osnovnim parametrima o kojima ovisi kretanje kamatne stope.
6. I konačno, ugovorena kamatna stopa nije bila određena niti odrediva, te nije bila razumljiva, a niti poštena, i zbog toga je ništetna.
Sud je isto tako utvrdio da nema zastare potraživanja, jer zastara potraživanja počinje teći tek od dana utvrđenja ništetnosti nepoštene ugovorne odredbe.
Stoga, ponavljamo što je dosad utvrđeno na sudovima:
– utvrđena je pravomoćno ništetnost ugovora s valutnom klauzulom CHF na Županijskom sudu u Varaždinu
– utvrđena je kolektivnom presudom ništetnost valutne klauzule CHF i promjenjive kamatne stope u kreditima s valutnom klauzulom CHF
– utvrđena je pravomoćno ništetnost promjenjive kamatne stope u kreditima s valutnom klauzulom euro te u kunskim kreditima
– utvrđena je ništetnost ugovorenih naknada za prijevremenu otplatu kredita
– Sud EU utvrdio je i nepoštenost naknada za obradu kredita
– pravnim shvaćanjem Vrhovnog suda od 30.1.2020. utvrđeno je da zastara potraživanja u slučaju kada se utvrđuje ništetnost počinje teći od dana pravomoćnog utvrđenja ništetnosti.
Sve navedeno znači da svi potrošači koji su ugovarali kredite s valutnom klauzulom CHF mogu tužiti banke zbog ništetne valutne klauzule CHF i ništetne promjenjive kamatne stope, dok u svim drugim kreditima s valutnom klauzulom EURO ili bez valutne klauzule potrošači mogu tužiti banke zbog nezakonitih povećanja kamatnih stopa i zatražiti razlike između naplaćenih kamata i kamata kakve su one trebale biti po početnom otplatnom planu.
Pozivamo sve potrošače koji su ugovarali kredite u bilo kojoj valuti prije 2013. godine da se raspitaju o svojim pravima na tužbu na mailu:
franak.tuzbe@gmail.com
Prema našim procjenama banke su sa zateznim kamatama dužne najmanje 30 milijardi kuna svim potrošačima s kojima su ugovarale kredite prije 2013. godine.
Udruga Franak

Leave a Reply