SNAGA TREBA I VAŠU SNAGU! UČLANITE SE U SNAGU!

SNAGA TREBA I VAŠU SNAGU! UČLANITE SE U SNAGU!

Poznato je kako je trenutna vlast vrlo labava, pa su ponovno mogući prijevremeni izbori. Pozivamo vas da se učlanite u stranku SNAGA, i tako u skladu sa svojim preferencijama i znanjima možda postanete izborni kandidat Snage na sljedećim parlamentarnim izborima, kad god oni bili organizirani. Učlaniti se možete online, a pristupnica je na linku:

https://snaga.hr/postani-clan-pristupnica/

Prošlo je godinu dana rada našega jedinog zastupnika u Hrvatskome saboru, Gorana Aleksića.
Naš jedini zastupnik nije potrošio niti jednu kunu dodatnog novca poreznih obveznika za svoj rad, a pritom je prema pokazateljima aktivnosti u sabornici dvadesetpeti zastupnik! Osim statistički evidentiranih aktivnosti, on je uspio dobiti i većinsku podršku kolegica i kolega zastupnika za prijedloge zakona kojima će se zaustaviti nezakonito poslovanje banaka (78 potpisa podrške), a pitamo se postoji li uopće neki drugi zastupnik koji je pojedinačno predložio tako važne zakone kao naš Goran te pritom pridobio za podršku toliko veliki broj zastupnika.

Izdvajamo najvažnije detalje iz rada našeg zastupnika:

  1. Predloženim izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju riješio bi se problem nezakonitih kamatnih parametara, čime bi se u kreditima ugovorenim prije 2013. promjenjive kamatne stope smanjile za 1 do 3 postotna boda, a anuiteti za 5 do 20%.
    2. Predloženim dopunama Zakona o zaštiti potrošača omogućilo bi se da svatko obuhvaćen kolektivnom sudskom presudom može van-sudski tražiti od banke preplaćene kamate i pripadajuće zatezne kamate. Oba predložena zakona bi na odgovarajući način bila primijenjena i na konvertirane CHF kredite.
    3. Na prijedlog našeg zastupnika u Ovršni zakon ušla je vrlo bitna odredba u članku 75. stavku 5. na temelju koje više nije moguće deložirati nikoga tko živi u jedinoj nekretnini koja nije pod hipotekom te odredba u članku 125. novome stavku 7. prema kojoj neće biti moguće ovršiti dužnike zbog dugovanja koja se odnose na kamate, ako je ovršenik podnio tužbu kojom osporava kamate iz svojeg kredita.

SNAGA je protiv poreza na nekretnine, ali svi moramo imati na umu da možda referendumska inicijativa neće uspjeti, pa je potrebno pripremiti i plan B. Zbog toga će se naš zastupnik zalagati za alternativna rješenja koja su najmanje bolna za građane, a svakako će biti protiv poreza na nekretninu u kojoj se živi te na nekretninu u kojoj se obavlja samostalna djelatnost.

Osim svega navedenoga, naš zastupnik i dalje je aktivan u Udruzi Franak, a zajedno s pravnim timom Udruge Franak umrežio je i odvjetnike koji rade na tužbama za vraćanje preplaćenih kamata te je tijekom kolovoza organizirao javnu raspravu o spomenutim prijedlozima zakona bitnih za veliki broj hrvatskih obitelji dužnika hrvatskih banaka – prema našim procjenama moguće je da će se zakoni odnositi na cca. 200.000 hrvatskih obitelji. U međuvremenu je pobijedio na sudskome prvome stupnju u prekršajnom postupku protiv Addiko Bank d.d. (bivša Hypo banka) koju je tužio zbog toga što ta banka nije ugovorila s njime kamatne parametre te Addiko Bank d.d. mora uplatiti kaznu u državni proračun u iznosu 90.000 kn. Da su svi oštećeni dužnici na takav način tužili banke, u državni proračun slilo bi se i do 9 milijardi kuna prekršajnih kazna.

Očekujemo s nestrpljenjem uvrštavanje u dnevni red naših zakona, raspravu o njima, njihovo donošenje i konačno dovođenje hrvatskih banaka na pravi put!

Snaga je zasad mala, ali puno vrijedi, učlanite se u Snagu i osnažite Snagu!

Aktivnosti i evidenciju troškova zastupnika možete preuzeti u priloženim dokumentima:
Aktivnost zastupnika 2016-7-2017
Troskovi zastupnika od 1-1-2017 do 7-7-2017

 

Leave a Reply