SNAGA PODRŽAVA OPOZIV MINISTRICE DALIĆ

SNAGA PODRŽAVA OPOZIV MINISTRICE DALIĆ

  • LEX AGROKOR SMIŠLJEN JE ZBOG SPAŠAVANJA KVAZI-PODUZETNIKA I POLITIČKE ELITE OD ZAKONSKIH MJERA 
  • SNAGA PODRŽAVA OPOZIV MINISTRICE DALIĆ 
  • SNAGA NE PODRŽAVA PRODULJENJE PRIMJENE LEX AGROKORA

Zagreb, 27. veljače 2018.
Stranka SNAGA dosad nije davala gotovo nikakve komentare u vezi sa slučajem Agrokor, no, budući da smo parlamentarna stranka, odlučili smo se oglasiti po tome pitanju i obavijestiti javnost o našim stajalištima u vezi s tim slučajem.

Radnici iz Konzuma koje smo kontaktirali, a jedan od njih je i član stranke SNAGA Boris Jerković iz Zagreba, pitaju se već godinu dana tko im isplaćuje plaću. Pitaju se čemu služi državni intervencionizam. Služi li on prikrivanju pljačke ili spasu gospodarstva? Kako je uopće moguće spasiti društvo koje je nagomilalo ogromne dugove zahvaljujući prikrivanju i lažiranju poslovanja? Čijim novcem će Agrokor biti spašen? Možda novim kreditima, koji potencijalno mogu dodatno povećati krizu u budućnosti? U ovome trenutku nema dovoljno novca niti za operativne poslove, a kamoli za servisiranje dugova. Radnici tvrde da se radi o manipulaciji javnošću. Kako to da dobavljači koji potražuju milijarde ipak dobro posluju i nisu u krizi? Znači li to da su svi oni zajednički uključeni u sumnjive poslove? Marže u Konzumu bile su po nekoliko desetaka postotnih bodova. Ponašanje uprave i menadžmenta nije bilo niti najmanje tržišno. Istodobno, radnici su imali mizerne plaće. Sindikati nisu uopće radili za prava radnika, nego su također i oni dio manipulativnoga političko-upravljačkog lanca. Možda je dio duga izmišljen, kako bi se neke druge stvari namirile kroz kredite.

Zaključujemo da zacijelo ima puno materijala za organe gonjenja, ali smo već navikli da organi gonjenja jako sporo procesuiraju, ako uopće procesuiraju sustavnu pljačku.

Bez uvida u dokumentaciju te u knjigu udjela i u zaduženja, javnost može samo pretpostavljati o čemu se stvarno tu radi.

U kapitalizmu, sve sto je Agrokor radio jest dopušteno. To nam kažu na temelju njihovih iskustava poduzetnici, među kojima i jedan od članova stranke SNAGA, Alen Karajković iz Rijeke. Postoji odgovornost uprave i zakonske konzekvence. Kao što vidimo, vrh vlasničko-upravljačke piramide promatra nas iz Londona i smije se svima u lice. A ne možemo se oteti dojmu da je tome vrhu omogućena odstupnica, jer on nije u svemu tome samostalan, nego zacijelo postoji umiješanost politike kroz desetljeća u poslovanje Agrokora. Političari nastoje sakriti svoje repove i tragove te sve ovo dosad služi prije svega brisanju tragova, a ne pronalaženju i sankcioniranju krivaca.

Naša država u kandžama je korporativnog kapitalizma, koji uz pomoć političke elite netransparentno manipulira tržištem, često nezakonito ili na rubu zakona, dok istodobno mali poduzetnici grcaju pod teretom birokratskih i drugih nepotrebnih opterećenja, zbog čega je njihov opstanak težak i gotovo je nemoguća misija.

Postoje poduzetnici kojima je nuđeno iz Konzuma plaćanje u roku 180 dana, ali ti poduzetnici s kojima smo razgovarali rekli su nam, citiramo: „Nađite si drugu budalu. I našli su druge „budale“ koje su pristajale na odgodu i do 365 dana, iako je zakonski rok bio 60 dana.“
Svi mali poduzetnici plaćali su porez na dobit, a Agrokor je plaćao taj porez tek nakon friziranja svojih poslovnih knjiga. Poslovne knjige se kroz računovodstvene manipulacije mogu frizirati, posebice ako postoji umiješanost politike u procese. Ne zaboravimo da je Konzum kupio računovodstvenu tvrtku od supruge Željka Rohatinskog za cca. milijun kuna.

Ozbiljni poduzetnici smatraju da bi stečaj bilo jedino zakonito rješenje, i to rješenje koje ne bi opteretilo javnost. Lex Agrokor vraćanje je „jugoslavenske dogovorne ekonomije“ kroz hrvatska kapitalistička vrata. Znači li to da Hrvatski sabor može jednako tako izglasati da se bilo kome oduzme sva imovina…

Ima li u svemu tome interesa nevidljivih velikih igrača. Kako tumačiti izlistavanje Konzuma na Londonskoj burzi preko Rotschild banke, uz dodatno upumpavanje tko zna koliko  milijardi (nema službene finalne brojke) ruskog kapitala, koji Rusija zbog sankcija EU-a i SAD-a nije imala gdje plasirati nego u Agrokor i u slične tvrtke? Je li nečiji vanjski cilj dodatno destabiliziranje RH Hrvatske? Koja je uloga političke hrvatske elite u tome? Ne zaboravimo da naša politička elita ne vodi suverenu politiku, nego slugansku politiku pod patronatom moćnika odnosno velikih sila.

Pitamo se, postoji li grana gospodarstva u kojoj Agrokor nema svoje pipke? Od maloprodaje (poslovanje s gotovinom = sigurna naplata), preko poljoprivrede (sustav subvencija dobro puni račune), turizma, prijevoza (da ne vide drugi što sve i odakle vozimo), preko građevinarstva (to je najlakši način pranja novca) pa sve do veleprodaje i trgovine naftnim derivatima. Negdje je sve to moralo puknuti. I puklo je.

A u Hrvatskoj je u međuvremenu izgubljeno preko 100 000 radnih mjesta. Je li stvarni razlog spašavanja Agrokora spašavanje radnih mjesta, ili se ipak spašavaju krupne ribe, i političke i kvazi-poduzetničke?  Smatramo da je razlog „spašavanja“ Agrokora puno dublji, a interesi nisu interesi Republike Hrvatske nego su to interesi nevidljivih sofisticirano prikrivenih krugova moći, koji upravljaju našom političkom elitom.

Moramo li ponoviti da hrvatske banke duguju u ovome trenutku hrvatskim građanima (radi se o 200 000 obitelji) od 5 do 10 milijardi kuna preplaćenih kamata te da postoje pravomoćne sudske presude na temelju kojih politička elita ne želi zakonom naložiti bankama da vrate oštećenim obiteljima njihov novac? Moramo li ponoviti da banke i dalje kamatare sve te hrvatske obitelji nezakonito vanugovorno definiranim promjenjivim kamatnim stopama?

RH je u raljama korporativnog kvazi-kapitalizma koji vlada političkom elitom.

Republika Hrvatska neće postati suverenom zemljom sve dok politička elita koja vlada i upravlja Hrvatskom ne bude potpuno razotkrivena od strane naroda!

SNAGA uslijed svih događanja oko Agrokora podržava opoziv ministrice Martine Dalić, koja svojim političkim djelovanjem dokazano štiti bankarski kriminal, ali i općenito lobira za interese korporacija nauštrb interesa naroda!

Što se Agrokora tiče – Snaga ne podržava produljenje agonije, nego podržava da se nakon eventualnog neuspjeha Lex Agrokora pokrenu zakoniti predstečajni i stečajni postupci

SNAGA

Leave a Reply