Snaga još uvijek čeka odgovore nadležnih o MPO-u

Snaga još uvijek čeka odgovore nadležnih o MPO-u

SNAGA I DALJE U BORBI ZA PROVOĐENJE ZAKONA O MEDICINSKI POMOGNUTOJ OPLODNJI I POBOLJŠANJE LIJEČENJA NEPLODNOST

MJESEC DANA OD KONFERENCIJE ZA NOVINARE U HRVATSKOME SABORU, SNAGA JOŠ UVIJEK ČEKA ODGOVORE NADLEŽNIH

Ali Snaga ne čeka skrštenih ruku!

Prošlo je mjesec dana otkako je stranka Snaga u Hrvatskome saboru održala konferenciju za medije na temu medicinski pomognute oplodnje. Ukratko da podsjetimo, o ovome problemu s kojim se bori svaki šesti par u Republici Hrvatskoj, govorile su naše članice Katarina Turković Gulin i Ana Šimić. Naše kolegice su pojasnile sve prepreke i dodatne probleme s kojima se parovi prilikom liječenja susreću, od onih administrativne prirode, preko propusta i manjkavosti u obavljanju dijagnostike, određivanju terapije i samome liječenju kao i svim ostalim postupcima vezanim za medicinski pomognutu oplodnju, opremljenosti MPO klinika i izostanku modernizacije. Ono na što smo stavili poseban naglasak jest neprovođenje Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji i Kliničkih smjernica za medicinski pomognutu oplodnju.  Uz kolegice se na problematiku u zaključku osvrnuo i naš saborski zastupnik Goran Aleksić.  Na pressici smo zbog svega navedenoga zahtijevali od nadležnih da pokažu ozbiljnost prema ovome medicinskom, administrativnom, demografskom i sociološkom problemu i da sve kojih se tiče ovaj problem i koji su tražili i traže odgovore, bez odgađanja i transparentno izvijeste o stvarnom stanju u području humane reprodukcije u Hrvatskoj i mjerama koje se poduzimaju u cilju poboljšanja demografske slike države, prava pacijenata i napretka i modernizacije zdravstva. Također smo pozvali liječnike, članove Nacionalnog povjerenstva za MPO, članove Radne skupine za MPO, a i političare da se pobrinu da se uvjeti liječenja i uspješnost poboljšaju, da se zakoni i Smjernice  provode, jer su oni za to školovani i to je njihov posao. Mi kao stranka ne moramo imati rješenje, ali je naša građanska dužnost ukazati na propuste i zahtijevati rješenja od svih odgovornih. Do danas nam od prozvanih nitko nije odgovorio, ali su nam se nakon našeg istupa u javnosti nastavili javljati pacijenti i članovi udruga kojih se problematika tiče, a uspostavili smo i jednu jako vrijednu suradnju koja je od velike pomoći u daljnjoj borbi za prava i zaštitu pacijenata.

I dok se i dalje bavimo ovom tematikom i poduzimamo neke daljnje korake i mjere o kojima za sada nećemo govoriti u javnosti, iz medija saznajemo da je ovih dana objavljen izvještaj Ministarstva zdravstva u kojima su izneseni podaci za 2015. (!) godinu. Podatak koji posebno privlači pažnju jest da se od postupaka odustalo u 27% (!!) slučajeva. Isto tako saznajemo da će od 1. lipnja ove godine registar za medicinski pomognutu oplodnju postati zakonskom obvezom, a o tome istome registru govori se u Zakonu koji je donesen 2012. godine! O registru i podacima koje prikazuje i na koji način bi ih za uvid u stvarno stanje trebao prikazivati, nekim razlozima o boljoj i većoj uspješnosti u izvođenju postupaka privatnih klinika u odnosu na državne, nepoštivanju sigurnosti i rizika, a opet u cilju veće uspješnosti, za neke medije je pojasnila predsjednica Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju Hrvatskog liječničkog zbora i članica Nacionalnog povjerenstva za medicinski pomognutu oplodnju Ministarstva zdravstva.

Zanimljivo je da su upravo to neki od problema koje smo na svojoj konferenciji za medije u Hrvatskom saboru isticali i pojašnjavali pa se ne možemo oteti dojmu da smo baš mi pokrenuli ovu priču s ciljem da se napokon urede i registar i postupci u liječenju kao i svi uvjeti u kojima se ono provodi.

Ono što nam jako smeta jest da se u 21. stoljeću, u dobu kada raspolažemo tehnologijom koja omogućava brže i lakše prikupljanje i obradu podataka, izose podaci za dvije i tri godine unatrag. Isto tako, čudno je da se o medicinski pomognutoj oplodnji, postupku koji se provodi medicinski asistirano, piše i govori kao umjetnoj, nije nam jasno što je tu umjetno. Zbunjuju nas podatci koje je istovremeno moguće pronaći na web stranicama, između ostalih i onoj Hrvatskog liječničkog zbora, stranicama nekih klinika, a koje prenose i različiti mediji gdje se u funkciji predsjednika HDGER-a pojavljuju dvije različite osobe, dok na samim stranicama toga istog Društva nisu istaknute informacije o članovima predsjedništva. Podatak o predsjednici nalazi se u jednoj rečenici izvješća s jednoga kongresa. Ali to je vjerojatno povezano s brzinom obrade i ažuriranja javno dostupnih podataka.

Kakogod, Snaga i dalje radi na ovoj problematici i ne misli od nje odustati. Naš cilj je poboljšanje uvjeta i postupaka liječenja neplodnosti, poboljšanje zaštite i prava pacijenata ne samo po pitanju MPO, već uopće, te provođenje svih zakona, smjernica i propisa kojima bi se trebalo poboljšati stanje u hrvatskome zdravstvu.

Stranka SNAGA

 

 

Leave a Reply