S PRAVOM INZISTIRAMO DA SE STRANKU SNAGA UKLJUČI U RADNU SKUPINU ZA IZMJENU ZAKONA O MPO

S PRAVOM INZISTIRAMO DA SE STRANKU SNAGA UKLJUČI U RADNU SKUPINU ZA IZMJENU ZAKONA O MPO

Godinu dana od prve konferencije na temu medicinski pomognute oplodnje, na kojoj smo ukazali na manjkavosti i propuste u liječenju neplodnosti i na neprovođenje odredaba Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, jučer, 22.veljače 2019. održali smo još jednu konferenciju za medije u Hrvatskome saboru. Saborski zastupnik Goran Aleksić, zamjenica predsjednika Glavnog odbora stranke Snaga Katarina Turković Gulin i članica Snage Ana Šimić, istakli su kako su zalaganjem i aktivnostima SNAGE ostvarene slijedeće promjene:

– anestezija i analgosedacija omogućene su u svim klinikama prilikom zahvata aspiracije jajnih stanica

– laboratorijska dijagnostika se radi detaljnije,

– renoviran je odjel humane reprodukcije KB Osijek kojeg smo, prema podacima Ministarstva zdravstva, isticali kao kliniku s najlošijim rezultatima u Hrvatskoj,

– postignute su administrativne promjene vezane za D1 uputnice u svrhu lakšeg ostvarivanja prava na odabir liječnika i ustanove u kojoj se pacijent želi liječiti.

Djelomičnim uspjehom smatramo obećanje Ministarstva zdravstva da će uključiti stranku Snaga u izmjene zakona o MPO, no do danas poziv nismo dobili. U kontekstu najavljenih izmjena zakona, na sastanku u svibnju prošle godine ministar Kujundžić je podržao naš prijedlog i obećao u standard postupaka medicinski pomognute oplodnje uvrstiti i obavezno praćenje pojave malignih oboljenja, budući da su pacijentice koje prolaze kroz postupke MPO rizična skupina. Ana Šimić pojasnila je važnost praćenja pojave malignih oboljenja i podsjetila na ministrovo obećanje, te poručila da je Snaga otvorena za suradnju i spremno čeka poziv. Smatramo da na temelju našeg dosadašnjeg zalaganja, s pravom inzistiramo da nas se uključi u radnu skupinu za izmjenu zakona.

Na sve što je trenutno važećim zakonom o MPO zajamčeno, a što se ne provodi ili u praksi uopće ne postoji, osvrnula se Katarina Turković Gulin, te naglasila kako NEMA REGISTRA O MPO, NEMA BANKE DONIRANIH MATERIJALA, NEMA POSTUPAKA SA DONIRANIM MATERIJALIMA, KRIOPOHRANU MATERIJALA POTREBNO JE DRUGAČIJE RIJEŠITI, GODIŠNJA IZVJEŠĆA O AKTIVNOSTIMA MPO DOLAZE KASNO, NETOČNA SU, NEPOTPUNA I SRAMOTNA. Posebno je istaknula važnost podizanja kvalitete provođenja samih postupaka, od bolje pripremne dijagnostike, holističkog pristupa pacijentu, individualnog određivanja stimulacije, kvalitetnijih materijala, metode i oprema, za što su NUŽNO POTREBNA VEĆA FINANCIJSKA SREDSTVA od onih koja se sada ulažu. U konačnici, istaknula je Turković Gulin, povećanje ovih troškova dovelo bi do smanjenja ukupnih troškova liječenja, koji nastaju zbog višekratnog ponavljanja neuspjelih slabo pripremljenih postupaka.

Uz navedene probleme, pacijenti se u Hrvatskoj susreću s NEDOPUSTIVIM RAZLIKAMA KOJE SE POJAVLJUJU U LIJEČENJU NA TERET HZZO-a U JAVNIM I PRIVATNIM USTANOVAMA ovlaštenima za postupke MPO, a sve su ugovorni partneri HZZO-a. Pacijenti koji se liječe u javnim klinikama nemaju nikakav dodatni trošak, dok za iste postupke liječenja, a također na teret HZZO-a, pacijenti koji se odluče liječiti u privatnim ustanovama ugovornim partnerima HZZO-a, za istu stvar moraju dodatno plaćati i do nekoliko tisuća kuna. Takvo postupanje privatnih klinika ugovornih partnera, poznato je HZZO-u. Upravo mi, stranka Snaga, upozorili smo na tu diskriminaciju i nedopustivu razliku, i od HZZO-a krajem siječnja pisanim putem zatražili pojašnjenje, za koje do danas nismo dobili odgovor. Iz svega proizlazi opravdana sumnja da se ovakvim ugovorima pogoduje pojedinim privatnim klinikama, a na štetu pacijenata i na štetu javnih ustanova.

Snaga će se i dalje baviti tematikom rješavanja problema s kojima se pacijenti susreću u želji i nastojanjima za ostvarivanje roditeljstva, jer je neplodnost medicinski, demografski i sociološki problem s kojim se moderne zemlje uspješno nose.

SNAGA

Leave a Reply