ZASTUPNIK ALEKSIĆ O SEBI I SVOJEM RADU

ZASTUPNIK ALEKSIĆ O SEBI I SVOJEM RADU

Javna sam osoba, pa stoga valja opisati još jednom što sam ja to sve radio od dana kada sam ušao u Hrvatski sabor pa do danas. Nitko ne radi PR za mene, radim si ga samostalno, i nastojim u tome biti istinit.

Naizgled, zastupnik za vrijeme dok ne traje sjednica Sabora ne radi ništa. Ne ulazeći u to što, i kako rade moji kolege, ja ću opisati što sam sve radio zadnje dvije godine.

Prije svega valja reći da postoji misija, vizija i dugoročna strategija u onome što radim, a to se odnosi najprije na aktivnosti vezane za slučaj franak, jer temelji mojeg ulaska u Hrvatski sabor u mojem su aktivizmu od 2011. pa do 2016. kada sam izabran za zastupnika. Aktivizam nije prestao, pa ja i danas volim reći kako sam ja i zastupnik, i aktivist, a u svemu tome najmanje sam političar u klasičnome smislu riječi, i ne bježim od činjenice da sam u biti slučajni političar, što se dogodilo uslijed društvenih okolnosti, riješena je konverzija, ali ta konverzija bila je daleko od pravih rješenja, i Udruga Franak je odlučila da će pokušati sudjelovati direktno u politici na način da u politiku gurne ljude koji će onda zastupati interese Udruge Franak u Hrvatskome saboru. Sjetimo se, na temelju ankete koju je provela Udruga Franak članovi su velikom većinom odlučili da ja trebam biti isturen kao glavni kandidat, u skladu s time smo sve pokrenuli, i na kraju smo uspjeli. Udruga Franak zbog toga sada ima svoju produljenu ruku u Hrvatskome saboru.

Prvo čime sam se bavio bilo je osvještavanje zastupnika o slučaju franak. Nastojao sam upoznati kolege zastupnike sa svim činjenicama vezanim za slučaj franak. Objašnjavao sam višekratno sa saborske govornice što to ne valja s našim kreditima, o nepoštenim kamatama, o nepoštenoj valuti, o tome kako su banke dužne građanima silne milijarde kuna koje su de facto opljačkale nepoštenim načinom poslovanja. Na samome početku pobrao sam simpatije i vlasti i opozicije, svima je bilo jako simpatično što netko bez političke prošlosti, tako jasno govori o problemu koji ga je u Sabor i doveo. Nerijetko su mi HDZ-ovi zastupnici čestitali na tome što radim, i govorili kako zastupnik upravo tako treba zastupati interese građana koji su ga izabrali.

Sjetimo se, za vrijeme krize vlasti bio sam poželjna udavača, no u dogovoru sa stranačkom infrastrukturom, nismo pristali podržati većinu, mada su nam zauzvrat nuđena rješenja problema u slučaju franak vraćanjem preplaćenoga novca. Snaga je zaključila da se HDZ-u ne može vjerovati, i da ne smijemo svoj obraz zaprljati prelaskom među vladajuće. Možda je to bilo pogrešno, ali nikada nećemo saznati što bi bilo…

Sve je to prošlo, i tijekom nastavka rada predložio sam zakonska rješenja za nepoštene kamate, i za restituciju na temelju nepoštenih kamata, jer tada još nismo imali sudsku potvrdu ništetnosti VK CHF. Podržalo ma na papiru 78 zastupnika, no nakon provedenih rasprava, podrška većine je izostala. I tu sam na neki način stao na žulj dijelu vladajućih koje sam prozvao zbog simbolične podrške, koja se nije pretvorila u glas potreban za izglasavanje zakona.

Osim toga predlagao sam bitna rješenja za ovršene i blokirane građane, predlagao sam amandmane na zakone iz financijskog sektora, no sve je to bilo bezuspješno, jer vlast ne prihvaća ništa što dolazi iz opozicije. Ipak, postoje neki pomaci zahvaljujući mojem radu, a to bi bilo sljedeće:
1. Ako je netko tužio banku zbog kamata, onda mu banka kod ovrhe ne smije ovršiti dio koji se tiče kamata. To je tako uneseno u Ovršni zakon prije svega zahvaljujući mojim prijedlozima.
2. Nema više ulaznih naknada za nove stambene kredite.
3. Nema više izlaznih naknada za nove stambene kredite.
4. Sudski sporovi vezani za slučaj franak imaju prioritet na Vrhovnome sudu RH.

Vezano za točku 4. pitanje slučaja franak dobilo je prioritet na Vrhovnome sudu RH između ostaloga i zbog toga jer sam tražio od predsjednika Vrhovnoga suda RH da javno garantira kako će predmeti iz toga slučaja imati prioritet na VSRH, i to obećanje su dali i bivši, i sadašnji predsjednik VSRH, i na Odboru za pravosuđe, i na plenarnoj sjednici kada se govorilo o radu sudova. I moram reći da je uistinu pitanje zastare potraživanja vezano za slučaj franak riješeno vrlo brzo nakon što je revizija po tome pitanju stigla na Vrhovni sud, a znamo da je to pitanje riješeno pozitivno, i da upravo zbog toga nismo u zastari potraživanja po pitanju predmeta iz slučaja franak. Smatram da sam u svemu tome itekako bio važan faktor, u smislu osvještavanja VSRH o tome da se tako važan društveni problem mora brzo riješiti. Danas su čak suci VSRH jako zadovoljni da su donijeli takvu odluku, jer su na neki način postali pionirima sudske zaštite potrošača, budući da se u Direktivi EU koja se tek treba donijeti, upravo na takav način rješava pitanje zastare potraživanja na nivou cijele EU.

Danas čekamo odluku o konverzijama i našim pravima nakon konverzije, i moram priznati da je po tome pitanju VSRH znatno u kašnjenju. Već je deveti mjesec otkad je prva revizija stigla na VSRH, i smatram da je to pitanje trebalo već biti riješeno, i to krajem 2018. Jedino opravdanje za VSRH mogu pronaći u činjenici da su možda čekali na odluku Suda EU po predmetu C-118/17. Moram priznati, da sam ja sudac koji odlučuje o konvertiranim kreditima, bilo bi mi važno što će o predmetu C-118/17 reći Sud EU. Kao što znamo, ta odluka Suda EU kao i veliki broj prethodnih odluka toga suda, apsolutno je u korist zaštite potrošača, nasuprot interesima nepoštenih trgovaca, nepoštenih banaka.

U mojemu dvogodišnjem radu pokazao sam se jednim od najaktivnijih zastupnika, spadam među 15 zastupnika koji su najviše govorili u sabornici, a u svemu tome nisu izostala niti zastupnička pitanja, niti prijedlozi zakona, niti amandmani na određene zakone.

Organizirao sam okrugle stolove i presice, na kojima sam sa stručnim suradnicima te kolegicama i kolegama iz Snage te s pravnim stručnjacima dodatno govorio o problemima u radu banaka, o problemima dužnika vezanim za nepošteno poslovanje banaka te o još nekim temama, kao što je tema zdravstva, prije svega medicinski pomognute oplodnje te pitanje pomoćnika u nastavi koji nemaju adekvatni zakonodavni okvir za svoj rad.

U segmentu bolje zdravstvene zaštite, kolegice Katarina Turković Gulin i Ana Šimić svojim aktivnostima doprinijele su da se za sve osiguranike HZZO-a konačno poštuju Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, Zakon o zaštiti prava pacijenata te Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji.

Postigli smo i to da se čuje glas ljudi koji se bave zvanjem koje u Hrvatskoj nije dovoljno zastupljeno, pa se čak i ne priznaje zvanjem, a to je zvanje pomoćnika u nastavi, i da se krene više raditi na njihovim pravima, u čemu je svoj veliki obol dala Iva Tadić koja se tim poslom bavi u realnom životu.

Osim toga političkog djelovanja, i dalje sam izrazito aktivan u Udruzi Franak, pa tako aktivno sudjelujem u osmišljavanju raznih aktivnosti, istražujem sudsku praksu, razmjenjujem iskustva s odvjetnicima koji će sve vas danas-sutra zastupati, odgovaram na vaša pitanja na fejsu, odgovaram na pitanja na mailing listama i mail adresama Udruge Franak vezanim za pravna pitanja, sudjelujem na tribinama i konzultacijama za članove Udruge Franak, mogu reći da se dajem apsolutno u potpunosti, i dušom i tijelom za našu borbu radi konačnog vraćanja novca svima vama.

U svemu tome proživio sam još jednu aferu, već treću po redu, koja je u Udruzi Franak trajala od polovice prošle godine, kada je dio aktivista nezadovoljan zbog nekih svojih osobnih razloga pokrenuo fejs i medijsku kampanju protiv ostalih aktivista Udruge Franak. Naravno, u svemu tome ja sam im bio prva meta, kao javno isturena osoba. Pokušali su, i još uvijek pokušavaju mene prikazati kao nekakvim vlasnikom Udruge Franak, čovjekom u čijim rukama je silna moć i vladavina nad aktivistima Udruge Franak, koji onda rade sve kako ja poželim. Zamislite kako sam samo moćan. Blatili su me maksimalno, i na fejsu, i puntanjem medija sklonih bankarskom sektoru, i dan-danas pronađem na fejsu komentare kako sam loš čovjek, kako sam ništarija, kako koristim Udrugu Franak za svoj politički probitak, kako je dapače Udruga Franak ispostava političke stranke Snaga. Smatram da su nas ti „aktivisti“ itekako unazadili, da su naštetili našoj zajedničkoj borbi, a neki od njih zahvaljujući tome što su se uvukli medijima pod kožu svojim lažljivim jezicima stvorili su sliku nekakva rasula u Udruzi Franak za koje sam ja po njima najodgovorniji, i krivac broj jedan.

Sve ću to izdržati, i dalje ću raditi za sve vas koji smatrate da ja jesam vaš zastupnik, a svima ostalima poručujem da me nije briga što pišu, i što govore. No, to ne znači da ne znam što govore, i što pišu. Znam, ali ne uzimam previše srcu, iako ne mogu reći da me to ostavlja apsolutno mirnim. Doza stresa svakako je povećana zadnjih skoro godinu dana, jer lako se boriti s nepoštenim bankama, a puno teže s lažima dojučerašnjih kvazi-prijatelja.

Smatram da smo na pravome putu, smatram da osobno doprinosim pozitivno društvu koliko je to u mojoj moći, i smatram isto tako da oni koji se bave sa mnom, to čine samo zbog toga jer nemaju vlastitih sadržaja.

Glasajte za listu Snage na predstojećim izborima, ako smatrate da sam radio ono što je trebalo raditi, i da sam u tome što je trebalo raditi bio uspješan. Ako smatrate da nisam zaslužio vaše povjerenje, meni je i to OK.

U slučaju da lista Snage prođe, ja neću u EU parlament, nego će to netko drugi, zasad je naša glavna uzdanica Katarina Turković Gulin koja je sa mnom na priloženoj slici, no ipak o tome mora odlučiti Glavni odbor stranke.

I reći ću na kraju:

VJERUJEM U VRHOVNI SUD RH I POZITIVNO RJEŠENJE ZA KONVERTIRANE KREDITE!”

Leave a Reply