OTVORENO PISMO HNB-U, VLADI RH I ESB-U! ŠTO ĆE BITI S TUŽBAMA PROTIV SBERBANK U SLUČAJU FRANAK?

OTVORENO PISMO HNB-U, VLADI RH I ESB-U! ŠTO ĆE BITI S TUŽBAMA PROTIV SBERBANK U SLUČAJU FRANAK?

Zagreb, 28. veljače 2022.
Udruga Franak poslala je otvoreno pismo Vladi RH, HNB-u i Europskoj središnjoj banci, kojim tražimo da se hitno odgovori na pitanja važna za potrošače s kreditima u Sberbank. U nastavku prenosimo to pismo za javnost.
Uslijed aktualne situacije nastale zbog rata u Ukrajini, uslijed informacije kako je vrlo izgledna propast Sberbank, zahtijevamo od HNB-a, Vlade RH i Europske središnje banke hitne odgovore na sljedeća pitanja:
1. Što će se dogoditi s potrošačkim tužbama koje su potrošači podigli protiv Sberbank na temelju kolektivne sudske presude u slučaju franak? Tko će biti pasivno legitimiran za takve tužbe nakon propasti Sberbank?
2. Što će se dogoditi s budućim tužbama, dakle s onim tužbama koje potrošači još uvijek nisu podigli, ali ih i dalje mogu i imaju pravo podići na hrvatskim sudovima? Tko će biti pasivno legitimiran za takve tužbe umjesto Sberbank?
3. Je li novac za presude po postojećim tužbama već rezerviran, pa će biti isplaćen potrošačima nakon uspješno završenih sudskih postupaka?
4. Konačno, znači li potencijalna propast Sberbank da će time nestati mogućnost da potrošači oštećeni u slučaju franak budu obeštećeni sudskim putem?
5. Što će značiti potencijalna propast Sberbank za korisnike kredita koji još nisu svoje kredite otplatili, kome će oni u nastavku vraćati novac?
Molimo da nam Vlada RH, HNB i ESB hitno i neodgodivo odgovore na ta važna pitanja, koja se tiču velikog broja ljudi s kreditima realiziranim u Sberbank.

 

Leave a Reply