PRAVNA NESIGURNOST 55.000 HRVATSKIH OBITELJI KOJE OSAM GODINA NAKON KONVERZIJE I DALJE NE ZNAJU SVOJA PRAVA!

PRAVNA NESIGURNOST 55.000 HRVATSKIH OBITELJI KOJE OSAM GODINA NAKON KONVERZIJE I DALJE NE ZNAJU SVOJA PRAVA!

Zagreb, 27.2.23.

Saznali smo iz intervjua s predsjednikom Vrhovnog suda RH da izglasano pravno shvaćanje o pravu na zatezne kamate za potrošače s konverzijama nije dobilo zeleno svjetlo na sudskoj evidenciji, i da je vraćeno sa sudske evidencije na ponovno odlučivanje, uz konkretne primjedbe zbog čega takvo pravno shvaćanje jednostavno „ne drži vodu“.

Već danas 27.2. u jednom dnevnom listu izašla je velika naslovnica s vrlo zlonamjernim pitanjem, a zapravo tvrdnjom, „Postaje li šef Vrhovnog suda izvor pravne nesigurnosti?“

Očigledno je da su se probudili bankarski apologeti, pa sada pokušavaju prikazati izjave predsjednika VSRH nekakvim izvorom pravne nesigurnosti. S druge strane višegodišnje čekanje na pravna shvaćanja vezano za prava potrošača s konverzijama te o ništetnosti CHF ugovora autorici teksta i bankarima očigledno nije uopće sporno. Od konverzije je prošlo 8 godina. Pitamo se, zašto novinarka koja potpisuje članak nije kontaktirala nikoga iz Udruge Franak tražeći mišljenje, dok je s druge strane citirala bankare koji ponovno pokušavaju plašiti javnost krizom bankarskog sustava, ako bi banke morale vratiti opljačkani novac. Istovjetno navode svaki put kada moraju vratiti oduzeti novac, a kao što znamo, nikada se nije dogodilo nikakvo urušavanje sustava zbog toga.

Ovdje se samo radi o želji za očuvanjem ekstra profita koji dolazi iz pljačke koja je sudski potvrđena sve do EU suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Uglavnom, sada znamo i službeno da neodrživo shvaćanje Građanskog odjela Vrhovnog suda RH nije prošlo sudsku evidenciju, i da će se o tome morati ponovno odlučivati.

Banke, naravno, plaše javnost aktualnom situacijom, ratom, recesijom, a pritom ne žele govoriti o tome da upravo u vrijeme najvećih kriza od 2009. pa naovamo banke eksponencijalno gomilaju svoju likvidnost, koja u ovome trenutku iznosi oko 13 milijardi eura. Narasla im je likvidnost za 1000 % od krize 2009. pa do danas! Dobrim dijelom je to i zbog pljačke na kamatama u svim kreditima ugovorenim prije 2013. te zbog pljačke na kreditima u švicarcima!

Mi ćemo samo još jednom navesti sve suce koji moraju odlučiti o pravima potrošača s konverzijama, upravo radi pravne sigurnosti, a ne radi pravne nesigurnosti kao što to sugerira današnja zlonamjerna naslovnica.

O pravima potrošača s konverzijama moraju odlučiti suci Građanskog odjela Vrhovnog suda RH u sastavu:

Damir Kontrec, predsjednik Građanskoga odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Goranka Barać-Ručević, Željko Glušić, Ljiljana Hrastinski Jurčec, Gordana Jalšovečki, doc. dr. sc. Jadranko Jug, mr. sc. Dražen Jakovina, Dragan Katić, Viktorija Lovrić, Mirjana Magud, Branko Medančić, Darko Milković, Željko Pajalić, Marina Paulić, Slavko Pavković, mr. sc. Igor Periša, prof. dr. sc. Ante Perkušić, Đuro Sessa, Renata Šantek, Željko Šarić, Ivan Vučemil, Jasenka Žabčić.

55.000 OBITELJI već godinama čeka na odluku Vrhovnog suda, a preko jednog desetljeća te iste obitelji podnose teret nezakonitih kredita stranih banaka koje posluju u Hrvatskoj i koje su pod okriljem HNB-a pljačkale hrvatske građane.

22-oje sudaca i sutkinja odlučuju o sudbinama i egzistenciji 55.000 obitelji. Djeluje pomalo zastrašujuće, i zabrinjavajuće.

Jesu li svi ti suci spremni izdići se iz percepcije kakvu nažalost imaju u javnosti te konačno potvrditi argumente iz presuda europskih sudova o potrošačkim pravima ili će pokleknuti pred navalom bankarskih lobija? Kao što je i aktualna politička vlast izdala dužnike besramno iznoseći neistine u očitovanju dostavljenom EU sudu po predmetu C-567/20, za razliku od Europske komisije koja je jasno i glasno rekla da se potrošačima mora omogućiti puna restitucija, pa makar i zakon to izričito branio (mada naš zakon to nije branio niti jednim retkom).

Pitamo se, hoće li se 22-oje sudaca i sutkinja prisjetiti temeljenih načela profesije koja ih je dovela na poziciju najviše sudačke dužnosti, jer ta odluka je možda i najvažnija odluka u njihovim karijerama upravo zbog tog bitnog faktora njihovog glasa koji će imati dalekosežne posljedice na živote tisuća i tisuća ljudi, njihovih susjeda, sugrađana, njihovog naroda.

Ta odluka je nedvojbeno jedna od onih koju će ostaviti u nasljeđe svim budućim pravnicima, koji će je analizirati i promatrati u svjetlu obnašanja sudačke dužnosti kao primjera osobnih i profesionalnih kvaliteta kao i sudačke nezavisnosti.

Po toj povijesnoj odluci će biti zapamćeno 22-oje sudaca i sutkinja Građanskog odjela Vrhovnog suda, a ona će ujedno obilježiti njihovo profesionalno djelovanje te će kao krunu njihovih karijera, u kojima obnašaju jedno od najčasnijih zvanja, pred očima javnosti i struke svima demonstrirati jesu li bili dostojni obavljanja sudačke dužnosti djelujući u skladu s hrvatskim pravom i pravom EU-a.

Ta odluka bit će životna ocjena njihova rada koju će izreći sami sebi.

Teško je pisati ovu objavu, a ne biti patetičan, zadržati emociju bez pretjerane ekspresije, no neizostavna misao koja nas prati jest kolektivna presuda i njezini učinci, koja je prošle godine u Strasbourgu dobila još jednu potvrdu – a to je nedvojbena činjenica DA su banke opljačkale 125.000 hrvatskih obitelji (od čega 55.000 konvertiranih kredita još uvijek lebdi u limbu), i da su SVI hrvatski i EU sudovi to utvrdili i potvrdili.

22-oje sudaca i sutkinja Vrhovnog suda itekako dobro znaju da bi puko utvrđenje ništetnosti bez prava na obeštećenje bilo besmisleno i proturječno odlukama EU suda, u kojima se zahtijeva pravo na puno obeštećenje potrošača vraćanjem ne samo u pravnu, već i u činjeničnu početnu situaciju kao da nepoštenih odredaba nikada nije niti bilo. A nema ih upravo zbog toga, jer su to potvrdili baš suci Vrhovnog suda RH, i suci u Strasbourgu!

Vremena za čekanje više nema. Vrhovni sud mora donijeti odluku u skladu s hrvatskim pravom, i pravom Europske unije!

Leave a Reply